Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 10:02 - ЗА РАЗДЕЛНОТО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ
Автор: rat Категория: Други   
Прочетен: 1197 Коментари: 1 Гласове:
0



Преди може би две три години, разположиха пред жилищните блокове разноцветни контейнери, бяха профукани маса пари от разни измислени фирмички, спечелили търгове по направления свързани с устойчивото управление на битовите отпадъци. Някоя мъдра глава беше решила, че разделното събиране на отпадъци на ниво домакинства, е като това да научиш кучето ти да не ака на тротоара.
Що е то разделно събиране на отпадъци и имали почва то у нас? Трябва да ви кажа, че този модел е проработил истински само в Германия, дори скандинавските страни не са успели да се справят добре с него. Но какво пречи нашата богата страна да опита и да потроши някой друг лев.
ОК. Разположиха те контейнерите и мало и голямо се втурна да събира разделно боклука. Хартия, пластмаса, стъкло, всичко си отиваше по направления в съответния цветен контейнер.
Една хубава вечер се разхождам аз с настоящата си съпруга, по улица в центъра на моя град, и виждам една ГАЗКА (известна марка руски камион) с открито ремарке да вдига последователно цвят по цвят контейнерите и да товари всичко на едно. Ще повторя, всички разделно събирани отпадъци бяха изсипвани в ремаркето без значение дали е пластмаса, хартия или стъкло. БЕЗУМИЕ.
Казах си, сигурно после отново ги разделят.
И така ден по ден гражданите събираха разделно, а "събирачите" смесваха всичко отново.
Постепенно ентусиазмът затихна, спряха скъпите клипчета по телевизиите, приканващи за избор на цветен контейнер и в един хубав миг всички започнаха да хвърлят всичко, и навсякъде без да се вълнуват от цвета.
Е разбира се, имаше и прекалено изпълнителни граждани. Излизам аз една сутрин и виждам съседа клекнал пред контейнера за стъкло с кръгъл отвор, и трошеше с камък плоско стъкло и го тъпчеше през дупката. Замислих се, и си казах, този човек, дали не се досеща защо отворът е кръгъл, и трябва ли изобщо той да знае каква е разликата между цветно и бяло стъкло, и изобщо това негова работа ли е?
Аз смятам, че това не е негова работа, той си е платил данъците и тези, които отговарят за това, и би трябвало да знаят разликата между цветно и бяло стъкло, трябва да се занимават със СЕПАРИРАНЕТО на битовите отпадъци. Сепарирането няма нищо общо с разделното събиране, там обикновения гражданин не участва. Всичко се изсипва на една лента и посредством различни техники отпадъка се разделя на фракции.
Това беше. Ще спра до тук. Дано се намерят по мислещи хора занимаващи се с управлението на битовия отпадък. Бих писал и за самото третиране на отпадъците, но може би ще го направя  в отделен постинг.



Тагове:   отпадъци,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ?
06.08.2009 15:35
Май по-коректно ще е "ЗА РАЗДЕЛНОТО СЪБИРАНЕ НА ОТП(усн)А(тите пари от) Д(ан)ЪЦИТЕ"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rat
Категория: Други
Прочетен: 558201
Постинги: 81
Коментари: 905
Гласове: 1559
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031