Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 12:02 - ЗА СТЕРОИДИТЕ
Автор: rat Категория: Спорт   
Прочетен: 2693 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2009 13:08


Това е тема, която ме вълнува силно, и която някак си остава на заден план, както и много други важни за обществото теми. Но при всекидневния компот от помия, няма как много важни неща да останат загърбени.
Темата е свързана с фитнесЪт, и по конкретно с употребата на препарати при този вид спорт. Аз лично се занимавам с фитнес и ходя по фитнес зали от 15 годишен, но не съм от най-сериозните фитнес маниаци. Искам да заявя твърдо, че никога не съм употребявал никакви препарати, в това число дори, и препарати за възстановяване.
Не съм много добре подготвен в чисто "фармацефтичната" част на въпроса, но напоследък много неща, които виждам във фитнес залите, меко казано силно ме притесняват.
Препаратите при този и не само при този спорт, са от най различно естество. Като започнем от най-обикновените енергийни напитки, минем през различните изгарящи мазнини препарати, протеиновите препарати, и достигнем до тежката артилерия, а именно хормоналните препарати (анаболните стероиди). Не държа на точната терминология, искам просто да бъда добре разбран. Но, за да бъда по-изчерпателен ще сложа кратка класификация на най-често употребяваните анаболни стероиди или по-правилно наричани анаболен-андрогенен стероид: 
- орална употреба: Anadrol (oxymetholone), Oxadrin (oxadrolone), Dianabol (methandrostenolone), Winstrol (stanozolol); - инжекционна употреба: Deca-Durabolin (nandrolone decanoate), Durabolin (nandrolone phenpropionate), Depo-Testosterone (testosterone cypionate), Equipoise (boldelone undecylenate).  Познавам много добре сложени хора, изглеждащи почти безупречно, които не са приемали стероидни препарати. Техните постижения са плод на адски продължителни и често изморителни фитнес тренировки. Става дума за занимания в продължение на 10 и повече години.
В съвременното общество и това не знам как точно се генерира, залегна желанието за, аз го наричам "бързият резултат". Огледайте се наоколо и ще разберете за какво говоря. Бързо забогатяване, бърза кариера, бързо отслабване, бързо разкрасяване, бързо добиване на тен, бърза загуба на девственост и т.н. и т.н.
Това се случва и при фитнес любителите. Залата, която посещавам не е от лъскавите, тя е квартална зала, но добре снарядена, ходя там вече приблизително две години. Аз не разговарям и не създавам контакти там, обичам просто да тренирам, НО слушам, и наблюдавам. Има една група подрастващи, а и не само подрастващи, които разговарят на тема стероидни препарати сякаш разговарят за торти. За тях тези хормонални препарати са нещо съвсем нормално и приемът им е нещо като пиенето на протеинови шейкове. Има момчета, които за два-три месеца заприличват на средно голяма мъжка горила, а преди само седмици изглеждаха юноши бледни, и това само благодарение на тези стероидни препарати. Интересното е, че по големите батковци, явно с празни глави, напътстват наставляват и "помагат" в избора и приема на подобни вещества.
Не знам, дали има смисъл тук и сега да обяснявам подробно колко ужасна е вредата от приема на тези препарати, да не говорим, че когато са евтини те са като метиловия алкохол-хем вредни, хем смъртоносни.
Случайно чух разговор, между двама младежи, който звучеше така : "Аз брато две седмици пиех онова руското м....лен, знаеш ли ква сила имах, пра"ех седмица на 170 кила, обаче по цял ден имах кръвно 200/160.......................без коментар". Този разговор жадно попиваха две много млади момчета, може да се досетите отново за синдромът на "бързия резултат". Искам да вметна, че подобни препарати могат да се закупят свободно от повечето фитнес клубове. Трябва и да се каже, че приемът има тежки последствия за организма, а безконтролния прием може да има летален изход. Ние всички се борим срещу, тютюнопушенето, алкохола, затлъстяването, леките наркотици, а те са значително по-безвредни за подрастващото поколение от приема на тези хормонални препарати. Най-страшното е, че залите са пълни с псевдоинструктури, неразбиращи нищо и имащи за цел просто да правят оборот и да увеличават приходите от продажбата на подобни препарати. Не е тайна за никого, че съществува и нелегален бизнес с тези неща, като някои от тях дори не се знае къде се произвеждат и в кое мазе се "варят".
Разсипват се млади, подрастващи организми, някои промени в организма са необратими и остават за цял живот, тук става дума за аматьори, за деца, за съвсем обикновени хора, а не за професионалисти, където нещата стоят по съвсем друг начин. Няма предавания, няма дискусии по тези теми. Ние казваме: нека спортуват децата, по-добре от това да седят пред компютъра или да кръстосват улиците, но знаем ли какво ги очаква във фитнес залите?
Решението е елементарно: Пълна забрана за свободната продажба на анаболни стероиди и криминализиране на тяхното разпространение включително и забрана за тяхното рекламиране. Продажба само с рецепта и по лекарско предписание, все пак това са лекарствени препарати в някои случаи.


Тагове:   фитнес,   анаболи,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За стероидите
14.08.2009 10:15
Напълно съм съгласна, че свободната продажба на тези препарати трябва да се криминализира!
цитирай
2. анонимен - Забии си статията някаде на тъмно, ...
19.08.2009 16:55
Забии си статията някаде на тъмно ,може би в задника .
цитирай
3. rat - Този коментар е една нормална ...
20.08.2009 08:30
Този коментар е една нормална реакция за човек употребяващ стероидни препарати. Те водят до изключително висока агресивност понякога и загуба на трезва оценка върху заобикалящия ни свят. Другият вариант е субекта да печели от това, но дори и тази реакция има своите хубави страни..
цитирай
4. анонимен - smeh
25.07.2012 19:19
neka pyrvo napraviat alkohola i cigarite dostypni samo sys recepta,a posle steroidite,ako niakoi e reshil da si schupi glavata tot toi she si ia shchupi kakto si iska ,neznam zashto trebva da se nahvyrliash taka sreshto steroidite ,kato smyrtnite sluchai ot cigarite i ot alkohola sa milion pyti poveche!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rat
Категория: Други
Прочетен: 558061
Постинги: 81
Коментари: 905
Гласове: 1559
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031